Какво Трябва да Знаем за Пластичната Хирургия в България?

plastichna-hirurgiq-bulgaria

 

Какво си мислите когато чуете за пластична хирургия? Поредната холивудска звезда се опитва да забави стареенето? Хора, които искат да променят размера на техните стомаси, гърди, или части от други органи, защото виждат по телевизията, че е толкова лесно?

Това е общата представа за този вид хирургия, но какво да кажем за 4-годишно момче, чиято брадичка е възстановена след ухапване от куче? Или млада жена, която има белег по рождение на челото?

Само защото името включва думата „пластична“, не означава, че пациенти, които са претърпели тази операция са получили фалшиво лице. Името е взето от гръцката дума plastikos, което означава „образува” или „формова” (от там идва името и на материала пластмаса).

Можете да видите още повече информация по темата за България на този линк тук http://www.yorkers.org/plastichna-hirurgia/

 

  • Какво е Пластична Хирургия?

Пластичната хирургия е специален вид операция, която може да включва както промяна на външния вид , така и подобряване на функционалната способност на дадено лице.

Пластичните хирурзи се стремят да подобрят външния вид на пациентите и образа им чрез реконструктивни и козметични процедури.

Реконструктивните процедури коригират дефекти по лицето или тялото. Те включват физически увреждания на плода, като цепнато небце и устни, деформации на ухото, травматични увреждания, подобни на тези от ухапвания от кучета или изгаряния, или следоперативно лечение на болести като възстановяване на женската гърда след операция от рак.

Козметичните (наричани още естетически) процедури променят части от тялото, от които лицето не е доволно. Общите козметични процедури се отнасят до уголемяване или намаляване на гърдите (мамопластика), корекция на носа (ринопластика), премахване на мазнини от специфични места по тялото (липосукция).

Някои козметични процедури дори не са хирургически по начина, по който повечето хора мислят за хирургията – рязане и шиене. Пример за това е използването на специални лазери за премахване на нежелано окосмяване или изглаждане на кожата, за да се подобри тежка фиброза.

Пластична хирургия за красота

Advertisements